room

Pstossweg 2, 39040 Siusi BZ, Italië

alarm

Kastelenroute | wandeling 3 uur

star_rate

makkelijk

Wandelroute in de Dolomieten van Italie

Bergwandeling langs de kastelen van de Seiser Alm

Op de laatste dag van deze vakantie in de Dolomieten besluiten we nog een mooie, redelijk korte wandelroute door de bergen te lopen. Al eerder deze week wilde we naar de mooie kasteeltjes toelopen die boven het bos uitkomen op de wand van het Schlernmassief, maar dat lukte toen niet in verband met een afgesloten wandelroute (lees hier). Met behulp van de wandelkaart en wat verse tips van onze verhuurder hebben we een wandelroute getekend die deels niet over de aangegeven paden loopt. We vertrekken weer vanuit ons huis, en koersen af op berghut Bad Ratzes. Na een aantal keer goed zoeken, heroriënteren, en wat blaffende herdershonden getrotseerd te hebben vinden we, via toch wel echt mooie weggetjes, de berghut. Helaas blijkt dit geen berghut te zijn maar een luxe resort dat er weinig uitnodigend uitziet voor passerende wandelaars. Geen koffiepauze dus. Jammer, maar vanaf hier begint wel de officiële route nr. 3 en vol goede moed gaan we door. Wel is Bad Ratzes een goed ijkpunt op de kaart om je wandelroute te beginnen!

Wandelen langs de kastelen

Dit is echt een kinderwandeling. Route nr 3. Begint met een paar borden waarop een speurtocht spel uitgelegd wordt voor kinderen. Ze moeten in het bos zoeken naar dieren, die in het hout uitgesneden zijn. Ook kom je onderweg langs allemaal informatie-paddenstoelen met leuke weetjes over ridders en de middeleeuwen. Zo bouwt de spanning zich op richting de kastelen. Na ongeveer een half uurtje wandelen kom je bij het eerste kasteel aan: Rov. Di Hauenstein. Er staan nog best wat muren en trappen overeind, en het uitzicht op de vallei is prachtig. We hebben hier op een kasteelbankje lekker zitten lunchen en vervolgen dan onze weg. Het tweede kasteel is kasteel Salego. Echter, voordat we hier aankomen zien we een enorme rots, zo’n 30 meter boven het wandelpad. We wandelen hiernaartoe en zien een opstelling ridderstoelen onder de rots, met een groot ijzeren boek vol avonturenverhalen op een stenen blok. Kasteel Salego stelt iets minder voor dan het eerste kasteel, eigenlijk gewoon een ruïne. Toch blijft het bijzonder om te beseffen dat dit er al zo’n 800 jaar staat! Hoeveel generaties mensen hebben hier geleefd, geregeerd, hun gebruiken en rituelen uitgevoerd?

Wandeling naar bergmeer Völser Weiher

Wandelroute Nr. 3 was echt leuk, en lekker om de vakantie mee uit te lopen omdat je niet zoveel stijgt. Na de kastelen daal je een stukje en kun je verder met wandelroute nr. 2. Dit is een schitterend bospad dat ons naar het bergmeer Völser Weiher brengt. Je wandelt voornamelijk door het bos, maar vlak voordat je bij het zwemmeer aankomt krijg je nog een cadeautje. Een prachtig stukje open bergweide, vol met koeien en paarden. Op de achtergrond het enorme Schlernmassief en om je heen de rustig grazende beesten. Je hoort geen auto of mens in de buurt en dat is top. De Seiser Alm is echt een prachtige omgeving om in de bergen te wandelen!

Bij het zwemmeer is een berghut waar we voor de laatste keer deze vakantie lekker hebben zitten eten. Kaasplank, bier, apfelstrüdel, alles komt op tafel :) Deze keer gaan we met de bus terug naar onze plek van vertrek. Vergeet bij het wandelen niet je gratis buskaarten mee te nemen die je krijgt in dit gebied! Via de informatiefolder kun je in de tabel eenvoudig opzoeken wanneer de bus komt en waar je moet overstappen, zodat je niet lang hoeft te wachten. Zeg wel even tegen de chauffeur waar je uit wil stappen, anders scheurt hij er zo voorbij (halte wordt niet omgeroepen).

Dit was een hele ontspannen wandelroute, met af en toe heel aardig uitzicht. Ongeveer 200 meter gestegen en 300 meter gedaald. Goed geschikt voor de hele familie, maar niet echt een stevige bergwandeling te noemen.

Wandelroutes | Praktische informatie

Routenummers 3, 2 & 13

Voor deze wandeling kun je het beste beginnen bij gasthuis Bad Ratzes. Achter dit gasthuis vind je de borden met wandelroute 3 in de richting van de kastelen. Eenmaal voorbij de kastelen loop je de route 3 uit totdat je niet verder kunt. Vanaf hier volg je wandelroute 2 in de richting van het meer Völser Weiher. Vanaf het meer hebben wij route 13 gelopen naar de bushalte bij camping Seiser Alm.

Voor deze bergwandelroute gebruikte wij de wandelkaart: Seiser Alm Kompass nr. 067