#5 redenen om meer te wandelen in de bergen

Ieder z'n eigen redenen om te bergwandelen

Als bergwandelaar is op sommige dagen niets belangrijker dan het behalen van je doel; die ene hoge bergtop waar je al weken naar uitkijkt. Wat voor onbeschrijflijk gevoel gaat het me geven als ik daar sta, op ruim 4000 meter hoog na een klim van bijna 9 uur? Op andere dagen voldoet een rustige wandelroute in de bergen aan alles waar je naar zoekt: Rust en beweging in een schitterende omgeving. Iedereen die wandelt in de bergen zal je een eigen verhaal kunnen vertellen over waarom ze bergwandelen. In deze blog noem ik je vijf eenvoudige, algemene redenen waarom iedereen meer zou moeten wandelen in de bergen!

De 5 redenen om veel in de bergen te wandelen

Reden 1 - Je wordt er sterk van

Wandelen in de bergen is toch een soort fitness:) Denk maar aan de oefening ‘Lunges’ die je veel mensen in het park of de sportschool ziet doen. Als je veel hoogtemeters maakt doe je eigenlijk continu deze oefening. Daarnaast wordt je rug sterker, net als je core. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om extra gewichten in hun rugzak mee te nemen de berg op! Uiteraard verbetert je conditie ook als je regelmatig wandelt in de bergen.

Reden 2 - Het geeft mentale rust en energie

Tijdens een mooie wandelroute ga je helemaal op in je omgeving. Je ziet de schoonheid van de natuur tijdens het wandelen in de bergen. Bloemen, beekjes, rotspartijen en talloze kleine en grote dieren onderweg zorgen voor een connectie met de natuur. De zorgen die je hebt verdwijnen als sneeuw voor de zon en het ontbreken van stress over afspraken, tijdstippen en andere zaken die ons bezighouden zorgen ervoor dat je helemaal oplaadt tijdens een wandelroute in de bergen.

Reden 3 - Het is goedkoop

Serieus, het is niet duur! Als je je bergwandelvakantie goed plant slaap je in een berghut waar je ontbijt, lunch en diner krijgt voor een paar tientjes. Vaak veel, stevig eten voor weinig geld. Overdag zit er wat fruit en verder veel koolhydraatrijk voedsel in je rugzak dat je vanuit huis kunt meenemen. Vers smeltwater van de berg is gratis verkrijgbaar! Eerlijk is eerlijk, je moet natuurlijk wel eens in de zoveel jaar investeren in een goede bergwandel outfit.

Reden 4 - Je krijgt allerlei creatieve ideeën

Als je een probleem of uitdaging hebt waar je over loopt te malen in je hoofd, ga eens ongedwongen lopen in de bergen. De omgeving inspireert je gegarandeerd. Ook zal de afleiding van het probleem en de focus op het wandelpad en de route ervoor zorgen dat je je beter voelt. Ook als er geen probleem is leidt een bergwandeling vaak tot allerlei creatieve ideeën! Tip, neem een opschrijfboekje mee in je rugzak.

Reden 5 - Ontmoeten van mensen | of niet

De bergen zijn de ideale plek om te ontsnappen aan mensen en de drukte van alle dag. Lekker in je eentje een wandelroute volgen of op avontuur gaan kan uitstekend in de weidse, dunbevolkte berglandschappen. Echter bieden berghutten ook een super goede gelegenheid om (nieuwe) mensen te ontmoeten tijdens het wandelen in de bergen. ‘Bergvolk’ is vaak erg ontspannen en uitnodigend.

Bonusreden 6 - Het is gezond voor je lichaam

Als laatste nog deze bonus reden. Het is hartstikke gezond om de bergen in te gaan. Naast dat de gezonde berglucht een heerlijke afwisseling is van de lucht en het leven in de stad, verbrand je bijna 500 calorieën per kilometer wandelen in de bergen. Ook verbetert je bloeddruk en je cholesterol peil zal dalen.

Dus... Wandelen in de bergen!

Je kan bij wijze van spreken volgende week beginnen. Op nog geen 6 uur rijden van Nederland vind je het Harz gebergte in Duitsland. Ideaal voor een lang weekend in de bergen zonder te hoeven vliegen. Ik ben benieuwd naar jouw redenen om op avontuur te gaan in de bergen! Heb je een mooi verhaal of een goede reden, laat het me weten.