De geschiedenis van wandelen in de bergen
Een reisje door de tijd
Wandelen in de bergen als ontspanning valt eigenlijk niet meer weg te denken uit ons leven. Berghutten, skiliften en gedetailleerde kaarten van de mooiste wandelroutes begeleiden al tientallen jaren duizenden liefhebbers op weg naar een mooie bergtop of een gevoel van rust. Zelfs mijn grootouders vertellen nog vol trots over lange wandelingen in de bergen van ruim zestig jaar geleden, waarbij de avonturen vaak nog spannender waren zonder actueel weerbericht, Komoot of überhaupt een mobiele telefoon. Hoe lang bestaat wandelen in de bergen als sport eigenlijk al?
Eerste bergwandeling voor fun
Lang geleden was de mensheid bang voor de bergen. Veel ontzag en respect was er, voor de onbegaanbare gebieden waar de goden leven. Mythes en verhalen zoals dat van Sisyphos hielden de mensen aan de grond. We bleven op afstand van deze ontzagwekkende sculpturen en woonden in de dalen. Uiteraard kent elke tijd zijn avonturiers. Zo was de eerste officiële 'trekking' waar we bewijs voor kunnen vinden in het jaar 125. Een dappere Romein genaamd Hadrian beklom de Etna. Echt groot was de sport toen niet. Mensen hadden in bijvoorbeeld de middeleeuwen en andere roerige tijden wel andere dingen aan hun hoofd dan voor de lol kilometers de bergen in klimmen.
Bergbeklimmen in de 21e eeuw
Echter, ons leven in de 21e eeuw wordt gekenmerkt door welvaart, luxe en zekerheid. Weg zijn alle goden waar we vroeger in geloofden. De wetenschap heeft zich ontwikkeld en we kunnen alles verklaren. We leven langer, veiliger en gezonder. Juist in die zekerheid hebben we steeds meer behoefte aan afzien. Vandaar ook dat Norgay en Hillary in 1953, na vele pogingen en sterfgevallen, de top van de wereld bereikten na een uitputtende klim. Eindelijk was de moeilijke hindernis genomen, die nu nog steeds de Hillary step heet. Ploeteren, uitdagingen aangaan, het leven echt voelen in de wetenschap dat je elk moment dood kunt gaan. Dat is precies wat je ervaart tijdens een extreme klim hoog in de bergen. De zekerheid van het veilige leven bracht ons terug naar de hoogte van de bergen en zorgt ervoor dat we steeds extremere uitdagingen trotseren. Denk aan Wim Hof, die in zijn ondergoed de Kilimanjaro en de Mount Everest beklimt, of een Red Bull challenge om van de top van de K2 af te skiën. Jaarlijks sterven er helaas dan ook tientallen mensen tijdens hun avonturen in de bergen, waaronder Nederlanders.
'Mountain' meditatie documentaire | must see!
Kijk hieronder de trailer van de meditatieve documentaire over de relatie van de mens met bergen door de tijd heen. Echt een aanrader met prachtige beelden van mensen die in de bergen wandelen en klimmen.
Toekomst van wandelen in de bergen
Gelukkig hebben bergen anno 2020 nog steeds veel betekenis. Het spirituele tijdschrift Happinez (2020-2) schrijft over de 7 chakra's, de energiecentra van de aarde. Het is geen wonder dat Mount Kailesh in Tibet hier op het heilige nummer 7 pronkt. Deze berg in de Himalaya symboliseert het kruispunt tussen de fysieke en de spirituele wereld. De berg bovenaan deze blog is Mount Kailesh. Ook in het boek de acht bergen lees je over de symboliek en betekenis die in de bergen huist.
Tegelijkertijd zijn de bergen in al hun schoonheid een geweldige toegankelijke manier om je hoofd tot rust te laten komen. Alle welvaart die de ontwikkeling van de laatste tientallen jaren gebracht hebben, leid ook tot meer stress bij de mensheid. Alles moet sneller, beter en efficiënter. Ik geloof dat bergwandelen en bergbeklimmen alleen maar populairder gaat worden, mede om deze reden. Wandelen in de bergen als medicijn tegen de tijdsgeest en een oplossing om weer even te aarden. Dicht bij moeder natuur, met ontzag voor haar schoonheid lukt het goed om alle zogenaamd belangrijke afspraken en deadlines uit ons dagelijkse leven te relativeren.
Ik hoop dat de bergen nog duizenden jaren een bijzondere, mysterieuze rustplaats zullen zijn voor ons mensen. Hier kun je aan bijdragen door lid te worden van een bergsportvereniging. Een tip is om lid te worden van de NKBV. Een van de doelstellingen van de ‘Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging’ is om haar leden bewust te maken van de schoonheid en de kwetsbaarheid van de berggebieden.