Helaas kun je niet niet altijd met je hoofd in de bergen zitten. Er zullen momenten zijn dat je thuis bent en terugverlangt naar de bergen en het bergwandelen. Voor deze momenten zijn bergboeken de ideale uitkomst. Waan je vanuit huis toch in de Alpen, Himalaya, of de Andes. Dit keer: De acht bergen door Paul Cognetti.

De acht bergen door Paul Cognetti

Als je net als ik op goed geluk zoekt naar ‘Bergen’ en ‘Boeken’ in Google, dan verschijnt ‘de acht bergen’ van Paulo Cognetti steevast op je scherm. Ook al staat Paulo niet bekend om zijn boeken over spannende bergexpedities naar hoge toppen, leek het me toch de moeite waard om dit bekende boek te lezen en er een recensie over te schrijven.

De acht bergen van Paulo Cognetti beschrijft het leven van Pietro, een Italiaanse jongen die door zijn ouders wordt meegenomen uit de stad naar de bergen en daar al worstelend met zichzelf, zijn vader en de vriendschap met Bruno opgroeit tot een volwassen man.

In het dorpje Grana, in de Italiaanse bergen, ontmoet Pietro de bergjongen Bruno en raakt bevriend. Beide delen liever avonturen dan woorden en na verloop van tijd neemt Pietro’s vader de jongens mee de bergen in. De persoonlijke ontwikkeling van de twee jongens, net als hun relatie met hun vader, zijn belangrijke thema’s in het boek. Hier wordt door Cognetti meer aandacht aan gegeven dan het beklimmen van bergtoppen, hoewel dat gelukkig ook gebeurt.

Pietro en Bruno ontwikkelen hun eigen relatie met de bergen, maar worden beïnvloed door Pietro's vader. Paulo Cognetti leert je op een heel andere manier naar de bergen te kijken. Niet als een rots met een top die beklommen moet worden, maar als een omgeving vol aantrekkingskracht, vol betekenis en met een ziel. Tegelijkertijd weet het boek je te inspireren om te kijken naar je eigen sociale ideeën en je relaties met je omgeving.

Later in het boek, als Pietro door de Himalaya reist, leert hij van een toevallige voorbijganger een wijze les. Pas daar wordt de titel van het boek duidelijk en word je door Cognetti stil gezet om zelf na te denken over het leven.

Vergis je dus niet. Dit boek is geen ‘Into Thin Air’, een getuigenverslag van een spannende expeditie naar een bergtop. De Acht Bergen is een filosofisch ingestoken roman en houd je van het begin tot het einde geboeid met de waanzinnig gedetailleerde, prachtige beschrijvingen van de schoonheid die de bergen bezitten en alleen zo beschreven kunnen worden door iemand die daar jaren heeft doorgebracht. Misschien zie je tijdens het lezen van dit boek wel meer van de berg dan ooit.

Koop hier De acht bergen van Paul Cognetti bij bol.com

Of ga voor duurzaam en koop de e-book versie van De acht bergen door Paul Cognetti

Boek review: Touching the void van Joe Simpson

Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...

Verder lezen

Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral

Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...

Verder lezen

Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja

Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...

Verder lezen