Helaas kun je niet niet altijd met je hoofd in de bergen zitten. Er zullen momenten zijn dat je thuis bent en terugverlangt naar de bergen en het bergwandelen. Voor deze momenten zijn bergboeken de ideale uitkomst. Waan je vanuit huis toch in de Alpen, Himalaya, of de Andes. Dit keer: Overleven op de K2 door Wilco van Rooijen

Overleven op de K2 door Wilco van Rooijen

K2. Alleen al het zien van die naam doet veel mensen huiveren. De op éen na hoogste berg ter wereld (8611m), die met zijn barre en onmiskenbare piek op een afgelegen plek ergens tussen Pakistan en China boven honderden andere bergen uitsteekt. Een berg die keer op keer terugkomt in extreme verhalen over kou, eenzaamheid en avontuur. De K2 is vooral een berg die door zijn absolute onbereikbaarheid slechts terugkomt in vage verre dromen.

Wilco van Rooijen brengt met zijn boek ‘Overleven op de K2’ zijn eigen droom heel dichtbij de lezer. Als jonge Nederlandse bergbeklimmer krijgt hij met zijn klimmaatje Cas van de Gevel een buitenkans: deelnemen aan een internationale expeditie naar de K2 in 1995!

De K2 is niet alleen groot op zichzelf. De berg krijgt ook een zeer grote plaats in het leven van Wilco. Na twee expedities naar de K2 (1995 & 2006) waarbij hij de top niet haalt, stelt hij in 2008 zelf een team samen voor een nieuwe gesponsorde expeditie naar de top: ‘de Norit K2 Expeditie’. Zijn eerste twee expedities worden op een gedetailleerde en spannende manier toegelicht in het boek, maar het draait in ‘Overleven op de K2’ toch echt om zijn derde poging om de top te bereiken.

Net over de helft van het boek begint dit gigantische nieuwe avontuur. Het is het voorjaar van 2008 en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Wilco neemt je mee in alle uitdagingen die je als teamleider voor je kiezen krijgt bij het beklimmen van zo’n gigant. Teamleden motiveren, sherpa’s betrokken houden, weer voorspellingen lezen, plannen maken en wijzigen, tentenkampen opbouwen onder erbarmelijke omstandigheden, vastgevroren ingesneeuwde touwen terugvinden en bovenal het hebben van geduld en respect voor de berg.

Tijdens het lezen wordt me ook duidelijk hoe het kan dat 1 op de 4 klimmers die de top halen van de K2 niet levend terugkeren. Je bent nota bene de levensgevaarlijke overhangende seracs nog niet gepasseerd of je staat alweer op een verticale wand waar stenen zo groot als een koelkast van een kilometer boven je naar beneden suizen (quote). Om maar te zwijgen over de gigantische stukken ijs die kunnen afbreken en het ontbreken van voldoende zuurstof boven de 8000 meter.

Dit bekende en gigantische avontuur uit 2008 is een must-read voor iedereen die van de K2 heeft gehoord en geïmponeerd is door het bestaan van deze massieve verschijning. Ik heb het in één ruk uitgelezen.

Dit boek ook lezen?

Koop hier Overleven op de K2 bij bol.com

Of ga voor duurzaam en koop de e-book versie van Overleven op de K2

Boek review: Touching the void van Joe Simpson

Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...

Verder lezen

Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral

Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...

Verder lezen

Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja

Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...

Verder lezen