De herfst is Begonnen

bergwandelen in de herfst

Met al haar kleurenpracht en stormachtige nachten is het herfstseizoen overduidelijk begonnen op het Noordelijk halfrond. Schoonouders beginnen te klagen over legio golfballen die onder stapels oranje gele bladeren verdwijnen en ik hoef mijn deur maar uit te stappen en ik ruik dit heerlijke, onstuimige seizoen. Wandelen in de bergen kan ontzettend goed in het herfstseizoen. Vooral als je een herfstwandeling maakt die onder de bomengrens blijft, word je verrast door schitterende plaatjes. Rood met witte paddenstoelen, felgekleurde bladeren, nevel tussen de bomen en een smeuïge, paradoxale geur van verrotting en van leven. Het blijft elk jaar weer bijzonder hoe de seizoenen elkaar in al hun schoonheid afwisselen. Een bergwandeling is een uitstekende manier om de kracht van een seizoen te ervaren. In deze blog deel ik twee gebieden met je waar je heerlijk kunt wandelen in de bergen, zonder dat je boven de bomengrens uitkomt. Deze twee wandelgebieden zijn relatief in de buurt van Nederland. Ik sluit af met 3 tips voor jou, als je in dit seizoen gaat bergwandelen.

Bergwandelgebied 1: Harz, Duitsland

Op minder dan 5 uur rijden van Utrecht vind je de Harz, beter bekend als Nationaal park Harz. Het is het noordelijkste gebergte van Duitsland, en kent heel veel wandelpaden voor jong en oud. Je vindt hier veel accommodatie mogelijkheden voor toeristen en goed bewegwijzerde wandelroutes. De hoogste berg van dit gebied, de Brocken, is 1142 meter hoog.

Voor liefhebbers van de herfst is het hier uitstekend vertoeven. Duizenden bomen kleuren rood en oranje in dit gebied. Hoogtepunt van dit gebied is onder andere het Bodetal, dat als een soort kleine Grand Canyon door het Harz/gebergte heen slingert.

Uiteraard mag een wandeling naar de top van de hoogste berg in dit gebied niet ontbreken. Begin je bergwandeling op de gratis parkeerplaats van Ilsenburg: 17, Ilsetal 15, 38871 Ilsenburg Harz, Duitsland. Je loopt langs de rivier de Ilse omhoog naar hét uitzichtpunt van je herfstwandeling in de bergen. De foto hieronder is genomen in het Ilsetal.

Als je even helemaal uit je bol wilt, kun je ook naakt lopen in de Harz. De Harzer naturistenstieg is sinds 2010 speciaal en uitsluitend voor dragers van de birtday suit beschikbaar:) Wellicht goed om je van tevoren te verdiepen in de ademhalingstechnieken van Wim Hof, onze Nederlandse trots als het gaat om het trotseren van kou.

Bergwandelgebied 2: de Vogezen, Frankrijk

Een andere geweldige plek om te wandelen in de bergen vind je in Frankrijk. De Vogezen zijn een bergketen dat op ongeveer 6,5 uur van Utrecht af te vinden is. De ‘Grand Ballon’ is de hoogste bergtop in dit gebied, met zijn 1424 meter hoog iets hoger dan het gebied Harz. Met een beetje geluk kun je na een wandeling door de bergen vanaf de top de alpen zien. Door de relatief beperkte hoogte van dit gebergte loop je als wandelaar heel veel tussen de bomen. Een ideale plek voor een lang weekend of een mid-week bergwandelen in de herfst dus! Stel je het eens voor: Een lange dagtocht met slingerende bospaden en af en toe prachtige vergezichten. Kastanjes, bladeren en eekhoorns om je heen en onderweg stoppen voor een grote mok warme chocolademelk en een Franse amuse. ’s Avonds lekker bijkomen bij de open haard met een spelletje en met een beetje geluk al een Génépi’tje om alvast in de wintersferen te komen.

Voor een bergwandeling in de herfst moet je je anders voorbereiden dan wanneer je in de zomer gaat bergwandelen. Hier nog drie korte tips voor jouw wandelvakantie in de bergen in misschien wel de mooiste tijd van het jaar.

#1 Warmere kleding

Het klinkt logisch, maar toch is dit misschien wel de belangrijkste tip als je gaat bergwandelen in de herfst. Trek een setje thermo ondergoed aan en neem een extra fleece vest mee in je tas. Ook een paar extra droge sokken mag eigenlijk niet ontbreken. De temperaturen zijn veel lager dan in de zomer, met extra grote verschillen als je wat hoger in de bergen gaat wandelen. Koude spieren zorgen niet alleen voor kramp en verzuring, de lol gaat er ook een stuk eerder af. Dus, wandelen in de bergen tijdens de herfst? Warme kleren mee op reis!

#2 Ga op tijd wandelen

Naast het feit dat er sowieso meer bewolking is en licht in de bergbossen tijdens de herfstperiode, zijn de dagen een stuk korter. Waar de zon in Juli rond 22:00 achter de horizon verdwijnt, gebeurt dat in November al om 17:00!! Dat betekent 5 uur eerder. Natuurlijk wordt dit effect nog versterkt in de bergen, omdat de zon veel eerder achter een berg verdwijnt. De kou neemt toe, het pad wordt (mede door alle bladeren) slecht zichtbaar en voor je het weet ben je verdwaald.

#3 check berghutten/kabelbanen

In Harz of de Vogezen is dit niet zo relevant, maar ga je echt een langere trekking maken, vergeet dan niet online op te zoeken of de berghutten nog open zijn en de kabelbanen nog draaien. Het kan een flinke streep door je rekening zijn als je een mooie wandeling in de bergen wil gaan maken en je niet op deze faciliteiten rekenen kan. In sommige gebieden zijn de hutten het hele jaar open, maar heel vaak is dit niet het geval.

Kortom, met de juiste voorbereiding hoeft het wandelen in de bergen echt niet te stoppen na de zomermaanden. De herfst leent zich uitstekend voor mooie bergwandelingen en je hoeft niet eens de hele dag te rijden om je in een hele andere wereld te wanen. Veel plezier bij je bergwandeling!