Helaas kun je niet niet altijd met je hoofd in de bergen zitten. Er zullen momenten zijn dat je thuis bent en terugverlangt naar de bergen en het bergwandelen. Voor deze momenten zijn bergboeken de ideale uitkomst. Waan je vanuit huis toch in de Alpen, Himalaya, of de Andes. Dit keer: The Climb door Anatoli Boukreev.
Anatoli Boukreev
Anatoli Boukreev was een Russisch Kazachstaanse bergbeklimmer met veel ervaring in het hooggebergte van de Himalaya, toen hij in 1995 de Amerikaanse Scott Fischer tegenkwam in Kathmandu, Nepal. Anatoli worstelde net als veel landgenoten met het financieren van zijn passie: bergbeklimmen op hoog niveau. Fisscher en Boukreev raken aan de praat in een restaurant en bespreken mogelijke gezamenlijke expedities in Kazachstan, als Fisscher het gesprek een draai geeft en Boukreev uitnodigt om mee te klimmen als berggids in zijn eigen expeditie naar Mount Everest, voorjaar 1996. Boukreev had een mondeling akkoord gegeven om met een andere expeditie mee te gaan, maar de flamboyante Scott Fisscher weet Anatoli Boukreev te overtuigen. In oktober en december van het jaar 1995 bedwingt Anatoli Boukreev nog succesvol twee achtduizenders, respectievelijk de Dhaulagiri (8176m) en Manaslu (8156m).
Scott Fischer
Scott Fischer is een opportunist die in 1996 een expeditie wil opzetten naar de top van Mount Everest, omdat Rob Hall, een concurrerende berggids uit Nieuw-Zeeland, dit ook gelukt is in 1995. De ‘waarom-zou-het-mij-niet-lukken’ mentaliteit. Met veel reclame en gelobby weet Scott Fischer zijn expeditie te vullen met een divers assortiment klimmers. Hier zou ook Jon Krakauer aan deelnemen voor het tijdschrift Outside, alleen hij krijgt toch een ticket bij de Rob Hall expeditie. Scott heeft als in de chaos van zijn leven als klimmer een succes nodig. Misschien wel iets te hard.. Het belang voor hem om alle klanten op de top van Mount Everest te krijgen is enorm. Door het boek heen krijgt je de indruk dat sommige van zijn beslissingen sterk gelinkt zijn aan zijn persoonlijke behoefte aan succes op de berg, en niet altijd gebaseerd zijn op verstand en veiligheid. Zo gaat het in de voorbereidingen van de expeditie al moeizaam. De bestelde oxygen, cruciaal voor het overleven in de zone des doods, is sterk vertraagt door een douanecontrole in Rusland. Ook andere tekenen in het boek wijzen erop dat dit misschien niet het meest geschikte moment is voor Sott Fischer om een groep klanten de berg op te leiden. In ieder geval is Anatoli Boukreev in zijn ogen een aanwinst voor zijn team.
The Climb
Samen met Co-auteur G. Weston DeWALT schrijft Anatoli Boukreev een spannend en gedetailleerd getuigenverslag van de dodelijkste expeditiedag ooit op Mount Everest. Deels om te verwerken wat hij heeft meegemaakt, en deels als antwoord op ‘Into Thin Air’ van Jon Krakauer. Anatoli komt over als een rustige, beheerste klimmer die goed lijkt in het afwegen van risico’s. Vaak onderzoekt hij de klanten op hun gesteldheid, de weersontwikkelingen en de klimplannen van expeditieleider Scott Fischer. Regelmatig spreekt hij zich kritisch uit over het beleid, maar toch durft hij vanuit zijn rol niet door te pakken. Zo is hij het niet helemaal eens met het vrijblijvende acclimatisatieprogramma dat Scott heeft opgezet. Anatoli Boukreev is een man die de gevaren van de berg kent. Een inhoudelijke klimmer. Geen praatjesmaker pur sang. Dit zorgt ook voor spanning op de berg, aangezien Scott en de klanten soms gezelligere persoonlijke begeleiding verwachten, terwijl Anatoli wil doen wat goed is voor een succesvolle veilige expeditie.
Naar de top van Mount Everest
‘The Climb’ bouwt natuurlijk op naar het drama spektakel dat zich afspeelt boven hoog kamp IV in de zone des doods. Jon Krakauer en Anatoli Boukreev verschillen heel duidelijk van inzicht over de gebeurtenissen van de Everesttragedie op 10-11 mei. Anatoli komt in ‘The Climb’ op mij over als een weloverwogen, zorgdragende klimmer die heldenacties heeft verricht in het redden van levens. Waar anderen stopten, ging Anatoli door. Tot bijna onmenselijke krachtinspanningen in staat was hij, wanneer hij hoort over de moeilijkheden waarin zijn expeditieleider Scott zich hoog op de berg bevindt. Krakauer echter, bekritiseert Boukreev omdat hij voor zijn klanten uit afgedaald was naar kamp IV.
De boeken bevatten de verschillende percepties van twee deelnemers uit de 1996 expeditie. De absolute waarheid zullen we nooit te weten komen. Anatoli Boukreev is tragisch om het leven gekomen in het jaar na deze expeditie, tijdens een klim op de Annapurna (8091m) in de Himalaya.
Na het lezen van Into Thin Air was mijn beeld van Anatoli Boukreev vrij negatief. Dit veranderde echter gigantisch door het lezen van The Climb. Of je nu je eigen perceptie op deze tragedie wil vormen door de boeken naast elkaar te lezen, of volledig wil opgaan in een bloedstollend avontuur op de hoogste berg ter aarde; The Climb is wat mij betreft een absolute aanrader om te lezen.
The Climb van Anatoli Boukreev kopen?
Koop hier The Climb van Anatoli Boukreev op bol.com
Of ga voor duurzaam en koop de e-book versie van The Climb van Anatoli Boukreev.
Boek review: Touching the void van Joe Simpson
Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...
Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral
Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...
Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja
Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...