Helaas kun je niet niet altijd met je hoofd in de bergen zitten. Er zullen momenten zijn dat je thuis bent en terugverlangt naar de bergen en het bergwandelen. Voor deze momenten zijn bergboeken de ideale uitkomst. Waan je vanuit huis toch in de Alpen, Himalaya, of de Andes. Dit keer: Into Thin Air door John Krakauer.

Into Thin Air door John Krakauer

Into Thin Air is het non-fictie reisverslag van Journalist John Krakauer naar ’s werelds hoogste berg: Mount Everest. Via een deal met reismagazine ‘Outside’ belandt John in 1996 op een expeditie naar de top met het team ‘Advanture Consultants’ van Rob Hall. Met veel oog voor onderlinge relaties, gebruiken op de berg, en gevaren onderweg neemt Krakauer je mee vanaf Kathmandu naar de top van de Everest.

John schrijft boeiend en levendig vanuit zijn eigen perspectief. Wekenlang heeft hij met enkele tientallen mensen op Mount Everest geleefd.  Hij twijfelt niet om zich sceptisch uit te spreken over het handelen van anderen. Het blijkt al lastig genoeg om in de ‘Zone des doods’ (boven de 8000 meter) rationele beslissingen te maken en voor jezelf te zorgen, laat staan voor een ander. Toch weet John bepaalde gebeurtenissen zo te schetsen dat het klimmer Anatoli Boukreev, die tegelijkertijd op de berg was met een andere expeditie, tot het schrijven van zijn eigen boek heeft gebracht. Beide vertellen hun verhaal over de gebeurtenissen op Mount Everest.  Echter, de echte waarheid van wat zich in 1996 op Mount Everest heeft afgespeeld zal voor altijd in het midden blijven. Na het lezen van beide boeken geloof ik dat John Krakauer de beste papieren heeft voor een waarheidsgetrouw getuigenverslag. Zijn eigen onderbouwingen zijn ook opgenomen in de druk vanaf 1999.

Een bloedstollend getuigenverslag

Into Thin Air is een bloedstollend getuigenverslag van een van de meest extreme expedities ooit. Als je een idee wilt krijgen van wat het betekend om enkele weken hoog in de bergen te bivakkeren, aangewezen te zijn op sherpa’s maar vooral ook jezelf, moet je dit boek lezen. Je voelt de aftakeling van de lichamen, het gebrek aan zuurstof en het brandende verlangen om op tijd de beroemde ‘Hillary Step’ te passeren tijdens de dag van je ‘summit push’. Dit boek geeft een ongekend inkijkje in een expeditie op Mount Everest. Ik was niet van mijn e-reader weg te krijgen en heb het boek in 3 dagen uitgelezen (er moet ook nog gewerkt worden ;)).

Into Thin Air laat je verlangen om zelf vroeg of laat naar de Himalaya af te reizen en te zien wat John zag, of je vermoeden bevestigen dat bergbeklimmers ergens een steekje los hebben zitten. Zelf ben ik van plan om in het voorjaar van 2021 voor het eerst kennis te maken met deze machtige berg.

Koop hier Into Thin Air bij bol.com

Of ga voor duurzaam en koop het Into Thin Air e-book.

Boek review: Touching the void van Joe Simpson

Een golf van pijn en misselijkheid schiet er door je heen op het moment dat je voelt en leest hoe...

Verder lezen

Boek review: De weg naar de Alpamayo van Ignace Bral

Ignace Bral verlegt keer op keer zijn grenzen. Van de Belgische ardennen tot aan aan trektochten ...

Verder lezen

Boek review: Beyond Possible van Nimsdai Purja

Beyond Possible laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft. Nimsdai Purja neemt je mee ...

Verder lezen