Bergwandelen in de Duitse Alpen!

Niet lang geleden vertelde ik mijn schoonvader over een vakantieplan voor de Duitse Alpen. Glimlachend keek hij mij aan; ‘Duitsland heeft geen Alpen’, was zijn antwoord. En dat is niet zo gek. Want hoewel Duitsland als vakantieland in de afgelopen jaren sterk gegroeid is in populariteit onder Nederlandse toeristen, weten nog altijd veel meer mensen de ‘Route de Soleil’ naar Zuid-Frankrijk te vinden dan de rust in de Oost- en Zuid Duitse landschappen. De hoogste tijd om eens wat spectaculaire plekken uit de Duitse alpen te laten zien!

Deze route neemt je mee vanaf het meest oostelijke puntje van Beieren bij de grens met Oostenrijk, naar het meest Westelijke stadje. Je volgt de zuidelijke landsgrens met Oostenrijk en komen langs vijf typische Alpenplekjes, waarvan je zult denken; is dit echt Duitsland?

Zie interactief routekaartje onderaan

Stop 1: De Königssee (Berchtesgaden)

Stop 1: De Königssee (Berchtesgaden)

Op een goede 10 uur rijden vanuit Nederland, vind je helemaal in het Zuidoosten van Duitsland het prachtige groenblauwe meer, de Königssee. Het is de reis meer dan waard. Helemaal omringd door hoge bergwanden en groene natuur kijk je over het meer naar de idyllische Sint-Bartholomeuskerk. Is dit echt Duitsland? Vanuit het dorp Schonau-Königssee kun je prachtige wandelingen rondom het meer maken en ook de hoogte in. Ook de verdere omgeving loont de moeite. Zo kan je iets ten noorden van de Königssee de schitterende Almbachklamm lopen, een prachtige kloof voor de hele familie. Waar het dorp Schönau am Königssee als toeristische trekpleister mega veel accommodaties heeft, kun je er ook voor kiezen om te overnachten in het stadje Berchtesgaden. Dit ligt iets ten noorden van de Königssee met een prachtig uitzicht op de berg ‘Watzamann’.

Stop 2: De Alpspitze (Garmisch Partenkirchen)

Stop 2: De Alpspitze (Garmisch Partenkirchen)

Ruim 3 uur lang westwaarts cruisen door heuvels, bossen en bergen en je arriveert bij de voet van de Alpspitze. Net als bij de Tegelberg en de Zugspitze is hier een kabelbaan die je boven kan brengen. Handig voor de hele familie en een prachtig uitzicht gegarandeerd. Dit is echter ook een berg die bekend staat om zijn avontuurlijke klettersteig routes. Je kunt hier kiezen uit de Alpspitz-Ferrata Klettersteig en de Nordwandsteig. Als je dit nog nooit gedaan hebt is het aan te raden om begeleidt naar boven te gaan, wat hier mogelijk is. Gegarandeerd sensatie!

Voor de echte alpinisten is dit wandel/klim gebied ook een feest. Een extra zware wandeling kun je maken vanaf de Alpspitze, via de Vollkarspitze en de 3 Hollentallzpitzen helemaal naar de Zugspitze (zie kaartje onderaan). Deze wandeling is echt voor de ervaren bergbeklimmers en heeft niet voor niets een aantal noodafdalingen ingebouwd. Het kan flink spoken in dit gebergte. Bereid je dit echter goed voor, dan wacht je een prachtige beloning bovenaan de hoogste berg van Duitsland.

Stop 3: de Zugspitze (Garmisch Partenkirchen)

Stop 3: de Zugspitze (Garmisch Partenkirchen)

Deze Mount Everest van Duitsland mag niet in je lijst ontbreken. Een paar uur heel flink klimmen en klauteren vanaf de Alpspitze, of gewoon een uurtje veilig in de auto en vanuit het dal de nieuwe kabelbaan pakken. Het is allemaal mogelijk op de Zugpsitze, die met zijn 2962 meter een reusachtig grensbaken is tussen Duitsland en Oostenrijk. Sinds 2017 kun je gebruik maken van de nieuwe panorama gondel die je voor €28 (enkeltje) met een snelheid van 10,6 meter per seconde naar 2944 meter hoogte brengt. Op deze berg kan je wandelen, klettersteigen en mountainbiken.

Stop 4: De Tegelberg (Fussen)

Stop 4: De Tegelberg (Fussen)

Na mijn goede ervaringen bij de Tegelberg raad ik je zeker aan deze berg een keer te bezoeken. Ik koos ervoor alleen naar beneden te wandelen, maar ik zou je juist aanraden omhoog te klettersteigen en op de weg terug een bezoek brengen aan het bekende slot Neuschwanstein. Het dalstation van de Tegelberg ligt op nog geen uur rijden vanaf het dalstation van de Zugspitze.

5. Lindau (Bodensee)

5. Lindau (Bodensee)

Als je de Tegelberg verlaat en richting het westen naar Lindau rijdt, verwissel je al snel de uitlopers van de alpen voor de groene glooiende heuvels van Beieren. Het liefelijke landschap zorgt voor een relaxte reis terug uit de alpen naar het lagere land. Helemaal in het westen van Beieren vind je een prachtig stadje, Lindau. Het historische centrum ligt in de Bodensee en is een unieke locatie om je reis door de Duitse Alpen mee af te sluiten. Aan de overkant van de Bodensee kijk je naar de Oostenrijkse en Zwitserse bergen, en denk je terug aan je wandeltochten. Als je geld over hebt duik je voor zo’n 300 per nacht het YachtHotel Helvetia Spa- und Wellnessdomizil in om helemaal tot rust te komen. Gelukkig kun je ook voor zo’n 100 euro per nacht op hele leuke locaties in het historische centrum bijkomen van je reis en je klaarmaken voor de autorit naar Nederland die zo’n 8 uur gaat duren.