alarm

Omhoog: 2.5 uur | Omlaag: 1.5 uur

star_rate

Gemiddeld, gedeelte naar uiterste top uitdagend

Bergwandelen in de alpen van Duitsland

Wandelroutes op de Tegelberg

Hoewel je misschien niet direct denkt aan Duitsland en bergwandelen, zijn er in het zuiden ware juweeltjes te vinden. We kennen de Zugspitze als hoogste berg in Duitsland, maar er is meer. Als je wilt wandelen in de bergen van Duitsland is de Tegelberg een ideale uitvallocatie op 2 uur rijden van München en hij ligt aan de voet van de Duitse Alpen, vlakbij Oostenrijk. Met zijn 1.720 meter hoog absoluut niet een uitblinker in formaat, maar des te meer in vermaak!

Onderaan de berg is het makkelijk en betaald parkeren, waarna je gelijk de keuze moet maken om als een echte berggeit naar boven te lopen of toch een kaartje te kopen voor de kabelbaan. Wandelen in de bergen van Duitsland is betaalbaar. Voor enkele reis Tegelberg kost het je als volwassene €15 en een retourtje €23. Het voordeel is dat je het retourtje een jaar lang mag inzetten! Dus als je zoals ik besluit om met de kabelbaan naar boven te gaan (er was onweer op komst) en naar beneden te lopen, kun je later dat jaar de route omgekeerd uitvoeren.

Bergwandelroute Tegelberg

Check aan het einde de routekaart onderaan de blog!

Bij de kassa ben ik gelijk voor een retourtje gegaan. Het zou gaan regenen en onweren binnen 2 uur, ook al leek dat onwaarschijnlijk gezien de zonnestralen bovenaan de berg. Maar goed, het zekere voor het onzekere nemen wanneer je gaat wandelen in de bergen! Na  5 minuten wachten stap je in de gondel, en binnen 10 minuten sta je bijna aan de top. Toch nog kans op opwaarts te bergwandelen ;).

Eenmaal boven krijg je namelijk de gelegenheid om nog verder te stijgen en de Koningsrunde am Tegelberg te lopen. Een rondje van ongeveer 35 minuten waarbij je uitzicht echt fenomenaal is! Halverwege deze Koningsrunde kom je bij een geel bord dat ‘Branderschrofen Gipfel’ zegt. Dit leidt je nog verder naar de Braderschrofen top van 1879 meter. Pittig stukje klauteren over rotsen, vergeet dus geen bergwandelschoenen aan te doen!

Gelukkig word je af en toe begeleidt met staaldraad, want je klimt hier over een soort bergrichel heen met diepe afgronden links en rechts. Dit laatste stukje omhoog is daarom niet echt een gezinsactiviteit maar gelukkig heb je ook prachtig uitzicht vanaf een stukje lager.

Na deze beklimming volgt de weg naar beneden. Je kunt kiezen uit maar liefst 5 mogelijkheden! Ik ben voor route 2 gegaan, ‘Kulturpfad Schutzengelweg’. Hoppakee, in 1 streep naar beneden over een prachtig aangegeven pad. Normaal bergwandel ik graag boven de boomgrens, maar ook tussen de naaldbomen vind ik de natuur hier prachtig! Af en toe kan je makkelijk stukjes afsnijden en wat sneller dalen. Toen ik bijna onderaan de berg was hoorde ik een beekje stromen. Mijn 0.5 liter water was al enige tijd op en ook mijn voeten konden wel wat verkoeling gebruiken! Zo waren de laatste 30 minuten extra plezierig en heb ik deze wandeling uiteraard afgesloten met een heerlijk ijsje in een koud voetbad.

Wandelroutes | Praktische informatie

Routenummers 1 & 2

Als je voor deze wandeling in de bergen met de kabelbaan omhoog gaat, kun je vanaf het station met route 1 naar de top lopen voor het mooiste uitzicht. Terug naar beneden heb je veel opties. Ik heb route 2 gewandeld. Route 3, 4 & 5 Zijn uitgebreidere wandelroutes waarmee je de Tegelberg op en af kunt wandelen. Boven en onderaan de berg staan de routes overzichtelijk op een bord.