alarm

Becca Della Trav. | Omhoog: 3.30 uur | Omlaag: 2 uur

star_rate

Gemiddeld, gedeelte naar uiterste top uitdagend

Bergwandelen naar Becca de la Traversiere

0p de tweede wandeldag van mijn bezoek aan Valle d’Aosta staat vandaag de dagtocht naar de piek van de Becca de la Traversiere op het programma. Vanuit de hut Rifugio Benevolo volg je pad 13D. In tegenstelling tot 13B, naar Punta Basei, is deze route zeer goed bewegwijzerd. Verdwalen is eigenlijk onmogelijk hier.

Om de vallei uit te komen waar Rifugio Benevolo ligt, volg je een mooi slingerend bergpad de groene kam op aan de westkant van de hut. Vanaf hier zie je de groene vallei liggen en de kudde klingelende koeien lekker grazen. Al snel wandel je tijdens deze klim de zon in en wordt het lekker warm. Eenmaal over de kam heen verandert het landschap. Het wordt rots en steenachtig maar de wandelroute is zeer goed begaanbaar, daalt zelfs een stukje. Je bent onderweg naar Lago Goletta, een ijskoud meer verscholen tussen de bergen. Hier kan je bij goed weer lekker recreëren en zeker met een paar kinderen is dit een prima bestemming van de dag.

In de verte Lago Goletta

De wandelroute naar Col Bassac Dére

Het meer voorbij volgt een steile klim over grote rotsblokken. De top van de berg ligt inmiddels recht in het vizier en is het doel van de dag. Door de grote rotsblokken stijg je snel en na een half uurtje bergwandelen krijg je zicht op de Col. Dan volgt ook gelijk het lastigste stukje van de route. Een smal paadje met veel losliggende stenen brengt je naar de 3082 meter. Hier is het uitzicht fenomenaal. Een enorme gletsjer doemt zich recht voor je neus op. Het was hier zo stil dat ik de gletsjer kon horen kraken! Vanaf hier is het nog 45 minuten naar de top.

Wandelroute naar de top|Pic de la Traversiere

Vanaf de Col wordt de weg naar links gewezen, richting de top. Deze zie je goed liggen en het pad is duidelijk. Het laatste stukje is flink steil stijgen maar echt gevaarlijk of moeilijk wordt het niet. Je benen voel je wel, maar de top is lang en breed genoeg om even bij te komen. En dat wil je, want het uitzicht is fantastisch! Je kijkt in het Noordwesten recht op de Mont Blanc, en het Noordoosten op de Matterhorn. Tip, neem je verrekijker mee als je gaat bergwandelen:)

Belvedere Granta Parei

Na een klein uurtje afdalen richting het Rifugio Benevolo kom ik bovenaan de groene helling uit waarvan je de hut ziet liggen. Echter zie ik ineens een afslag naar rechts, richting de voet van de gletsjer van de Granta Parei. Slechts 45 minuten lopen en het is pas kwart voor 2, doen! Eigenlijk wandel je hier de graat van de Granta Parei op en klim je langzaam richting de sneeuw. Echt een aanrader die je dag nog een stukje avontuurlijker maakt! Vanaf de voet van de gletsjer kun je ook zo’n 700 meter naar beneden kijken en de berghut zien liggen. Daar wacht je een lekker koud biertje, maar niet voordat je je voeten hebt afgekoeld in het ijskoude beekje net voor het bruggetje.

De route van dag één nog niet bekeken? Lees hier over Punta Basei vanuit Refugio Benevolo

Wandelroutes | Praktische informatie

Routenummers 13D

Voor deze wandelroute naar de bergtop kun je goed beginnen in Rifugio Benevolo. Ook kun je vanaf de parkeerplaats in Thumel starten, maar dan is je wandeling wel 1,5 uur langer. Tot aan de col van deze berg is wandelroute 13D erg goed te vinden op de gele borden. Vanaf de col geen borden meer, maar door goed uitzicht op de top en een zichtbaar pad kom je nergens in de problemen.