alarm

Punta Basei | Omhoog: 3.45 uur | Omlaag: 2 uur

star_rate

Gemiddeld, gedeelte naar uiterste top uitdagend

Bergwandelen in Italië, Valle d’Aosta

Op pad in Italie

Als liefhebber van bergen komt soms ineens dat niet te stoppen verlangen op om de bergen in te trekken. Elk moment van de dag nemen je herinneringen je mee terug naar die ene tocht, dat prachtige uitzicht en die heerlijke frisse lucht. Zeker als het kwik in ons vlakke kikkerland enkele dagen achter elkaar boven de 30 graden piekt, wil je niets liever dan die 3000 meter grens door om wat verkoeling te genieten.

Ook met weinig beschikbare tijd kun je hoog de bergen intrekken! Ik vloog naar Italië voor een bliksembezoek van slechts 4 dagen aan Valle d ’Aosta voor het beklimmen van twee mooie bergtoppen als dagtochten vanuit Rifugio Benevolo.

De berghut had ik online gevonden en na een enkel telefoontje waren drie opeenvolgende nachten gereserveerd in deze vallei. Ze bieden half board aan (inclusief ontbijt en diner), dus gelukkig geen gesleep met kookstelletjes en diepvrieszakken.

De flank van de Granta Parey

Heenreis richting de Valle d’Aosta

Op donderdagmorgen vloog ik met KLM vanaf Schiphol naar Milaan Malpensa. Turijn is dichterbij, maar naar Malpensa was een fijnere vluchttijd. Autootje gehuurd, backpack achterin en binnen 2,5 uur rijd je van het vliegveld naar Valle’d Aosta. De gratis parkeerplaats in Thumel stond ingetikt op de navigatie en de weg ernaartoe was veelbelovend. Vanaf Milaan stijg je al enkele honderden meters via allerlei schattige bergdorpjes voordat je in Thumel aankomt, je radio geen verbinding meer maakt en je dus zeker weet dat je de bewoonde wereld achter je laat.

Op de parkeerplaats snel de sneakers omgeruild voor m’n Hanwag Lhasa’s en het niet te missen bergpad aan het einde van de weg opgegaan. De berghut Rifugio Benevolo ligt op 1,5 uur lopen vanaf de parkeerplaats. Het is een prachtige wandeling langs watervallen, beekjes en marmotten. Vanaf ongeveer een half uur lopen krijg je zicht op de Granta Parey en zijn er alleen nog maar bergen om je heen. Het laatste stukje naar de hut is even flink klimmen (maar je kan ook de verharde haarspeldbocht uitlopen) en dan word je beloond met een prachtig uitzicht. Vanuit de hut kijk je links op de gletsjer achter de Punta Basei en rechts op de flank van de Granta Parey.

De hut heeft een eigen keuken en bereidt elke dag een drie-gangenmaal voor haar gasten. Pasta als voorgerecht, genieten toch? Vanaf een uur of 10 a half 11 wordt het stil in de hut. Lekker voor mij, want ik sliep in een kamertje boven het gangpad.

Bergwandelen naar de Punta Basei

Vrijdagmorgen gaat de wekker om 06:30 en om 07:00 stipt wordt er ontbeten. Er staat een dagtocht naar Punta Basei op de planning, pad 13B. de moeilijkheidsgraad is EE, wat betekent dat je je soms op basis van het landschap moet oriënteren, grashellingen op moet klimmen en zo nu en dan met je handen moet klauteren. Op verzoek krijg je van het Rifugio een lunchpakket mee de berg op. Zo, nu klaar voor de start om te wandelen in de bergen!

Al redelijk snel stijg je boven de grens van gras uit en is het tussen de rotsen en stenen zoeken naar de steenmannetjes die je de juiste richting wijzen. Na ongeveer 3 uur stijgen kom je dichter bij de gletsjer en arriveer je op de Col du Basei. Vanaf de Col zie je de sneeuwwitte gletsjer glinsteren in de zon en waarschijnlijk ook wat klimmers die hem trotseren. Die komen uit een ander dal omhooggeklommen. Op de Col du Basei kan het flink waaien, dus na een korte stop begint het klauteren naar de top. Punta Basei is een soort hanenkam met veel losse kleine stenen, goed opletten hier! Zo’n 10 à 15 meter onder de top vindt je grote rotsen (de hanenkam) waar men een ijzeren kabel en krammen in heeft geslagen. Lastig voor kleine kinderen, maar met de juiste begeleiding prima mogelijk.

Na een klein feestje op de top en foto’s van de gletsjer en andere toppen in de buurt is het tijd om terug te gaan. Na een gemiste afslag en een daardoor wat steile afdaling kom ik uiteindelijk weer op pad 13B terecht en zie ik na verloop van tijd Rifugio Benevolo weer liggen. Tip; kijk af en toe achterom voor aanknopingspunten voor de terugweg. Een rots, een waterval, een koeienstal of iets dergelijks kunnen je goed helpen om te oriënteren waar je bent.

Terug van de bergwandeling in de hut Rifugio Benevolo

Eenmaal terug in de hut is tijd voor een ijskoude Birra Moretti en met de voetjes in het gras nagenieten van deze prachtige bergtop. Om 19:00 wordt het diner opgediend en de verhalen van die dag uitgewisseld. Morgen wordt een prachtige dag qua weer en ik ga volgens planning de Becca Della Traversiere beklimmen! Zondag sluit ik af met ontbijt in de hut en loop ik de vallei uit terug naar de auto in Thumel.

Wandelroutes | Praktische informatie

Routenummers 13B

Voor deze bergwandeling naar de top van de Punta Basei kun je goed beginnen in Rifugio Benevolo. Vanaf daar moet je even goed zoeken naar route 13B. Vanaf de hut is dit redelijk aangegeven, maar toch is het goed zoeken in het begin. Sowieso moet je op de gekleurde landmarken en de steenmannetjes letten om niet af te dwalen tijdens deze wandeling. Vanaf de col wordt de route niet meer aangegeven en klim je op zicht op zicht omhoog over de rotsen naar de top van de Punta Basei.