De adrenaline giert door je lijf. Een flinke kolk in het water en een hengel die helemaal doorbuigt... Weer een dikke snoek aan de lijn! Ik vond het vroeger prachtig grote vissen te vangen. Helaas gebeurde het ook vaak dat mijn lijn brak en ik beteuterd achterbleef. Beste advies wat ik toen heb gekregen:
‘Je lijn is je directe verbinding met de vis, bespaar hier dus nooit op en ga voor de beste kwaliteit!
Dit advies heb ik ook meegenomen naar het bergwandelen. Je schoenen zijn je directe verbinding met de berg und so weiter..
Bespaar niet op bergschoenen!
Het is een duurzame investering die zomaar 1500 kilometer wandelplezier kan opleveren. Deze blog leg ik je uit waar je op moet letten bij het kopen van goede bergwandelschoenen.
Tip 1 – Bepaal op welk niveau je wilt gaan bergwandelen
Net als bij elke andere hobby kun je het bij bergwandelen zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn schoenen van 50 euro maar ook van 500 en daarom is het belangrijk dat jij weet wat voor wandelaar je bent. De Nijmeegse vierdaagse ga niet lopen op dezelfde schoenen die je ook naar de top van de Kilimanjaro moeten brengen. Bedenk van tevoren wat voor wandelaar je bent!
Goede vragen om jezelf te stellen zijn;
- Wijk ik vaak af van de gebaande paden?
- Hoe lang zijn mijn wandelingen gemiddeld?
- Welke moeilijkheidsgraad hebben mijn wandelingen?
- Ga ik wandelen als het regent/loop ik door nat gras?
- Ga ik door gebieden waar ik moet kletter-steigen?
- Wandel ik over gletsjers (waar ik ijzers nodig heb)?
- Hoeveel hoogteverschil zit er in mijn routes?
Bergschoenen categorieen
Gelukkig is het makkelijk voor je gemaakt. Bergwandelschoenen zijn ingedeeld in vijf hoofdcategorieën: A, A/B, B, C, D. Door de juiste vragen te stellen weet je al snel met welke categorie bergschoenen je jouw routes kunt gaan bergwandelen. Hieronder volgt een korte uitleg van elke categorie.
Categorie A: Lage bergschoenen die geschikt zijn voor korte wandelingen. De schoenen zijn flexibel en dempen je voeten. Deze categorie is geschikt voor wandelen in een bos of in de stad.
Categorie A/B: Halfhoge bergwandelschoenen met een stevig profiel. Is geschikt voor meerdaagse trektochten over onverharde paden. Categorie B: Stevige hoge schoen met extra stugge zool. Geschikt voor lange bergwandelingen met veel hoogteverschil.
Categorie C: Als je uitdagende bergtochten gaat maken en soms stijgijzers onder moet binden omdat je over een gletsjer loopt heb je minimaal deze categorie nodig. Sowieso is bij technisch klimmen deze categorie een pre omdat het materiaal extra sterk is en de bergschoen erg stijf.
Categorie D: Eigenlijk is deze categorie de overtreffende trap van categorie C. De bergschoen is standaard stijgijzervast en heeft een hele stijve zool. De bergschoenen zijn waterdicht en goed geïsoleerd en dat is lekker als je hoog in de sneeuw aan het klimmen bent.
De Hanwag Lhasa bergwandelschoen
Zelf wandel ik graag op bergschoenen van Hanwag in de categorie B. de Hanwag Lhasa. Dit zijn redelijk hoge bergschoenen met een stijve zool en een goed profiel, geschikt voor middelzware tot zware bergwandelingen, maar juist ook op vlakker terrein voelt deze schoen heel soepel omdat de neus een beetje omhoogkomt. Ik heb bewust voor waterdichte bergwandelschoenen gekozen omdat ik bij regen of nat gras lekker doorloop. Denk hier wel goed over na want het maakt de bergschoen wel warmer.
Ik draag maat 44,5 en draag van gewone schoenen maat 43.
Tip 2 – Koop je bergwandelschoenen een halve maat te groot
Iedereen die wel eens flink in de bergen wandelt weet dat je voeten het na een paar uur stappen prima zouden doen als kachel in een koude Russische winter. Geen wonder dat je al die wandelaars verkoeling ziet zoeken bij zo’n koud beekje!
Warme voeten zetten flink uit. Dus je hebt grotere schoenen nodig dan je denkt bij het passen. Zorg dat je altijd je teen vrij kunt bewegen voor in de schoen. Zeker als je gaat dalen komt er meer druk op de voorvoet en tenen. Het laatste wat je wilt is een knellende schoen en een geblesseerde teen vol met blaren. Zelf houd ik altijd een halve teen ruimte aan de voorkant. Toch is het niet alleen een goed ingelopen schoen die jou gaat helpen om zonder blaren door je wandeling heen te komen.
Investeer ook in een goede sok. Een goede sok kost vaak rond de 25 euro en een goedkope sok €5. Dat is best een groot verschil. Gelukkig is het bedrag van 25 euro absoluut de moeite waard.
Let bij het uitzoeken van je sokken op;
- Voorgevormde sok voor de linker- en rechtervoet
- Dikke dempende stukken stof bij de drukpunten van je voet
- Ademende stof of Coolmax techniek
- Jouw persoonlijke voorkeur voor een hoge of een lage sok
Tip 3 – Laat je adviseren door een verkoper die zelf ook bergen beklimt
Ik besloot bij de Bever te kiezen uit een van de drie grote merken; Meindl, Lowa en Hanwag. Veel mensen die bij de Bever werken hebben ook persoonlijke affiniteit en ervaring met de afdeling waarop ze werken. Grote kans dus dat de verkoper van wandelschoenen hier alles van weet, ook uit de praktijk! Meindl was voor mij top of mind qua merk, maar de pasvorm bleek gewoon te breed. Lowa vond ik bij het passen iets te stijf en bij Hanwag had ik gelijk het gevoel dat ik goed contact had met het grondoppervlak, en ook goede ondersteuning had. Maar ja, dat is puur persoonlijk en zul je zelf moeten ervaren. Meestal mag je een nieuwe schoen meenemen, een poosje binnen in je eigen huis proberen en dan omruilen voor een ander als het toch niet lekker zit. Zo kun je na een paar keer lekker de trap op en neer hobbelen een beter onderbouwde beslissing maken voor jouw favoriete, kwalitatieve, wandelschoen!