room

Seiser Alm Bahn: Via Sciliar, 39, 39040 Siusi BZ, Italië

alarm

Monte Petz | rondwandeling: 6.5 uur

star_rate

Uitdagend

Bergwandelen in de Dolomieten

Bergwandelen naar het Schlernmassief

07:00 op dinsdagmorgen. De wekker gaat. Het zou de beste dag van de week zijn voor een bergwandeling naar de top van de berg waar we al een aantal dagen tegenaan keken. Tijdens deze vakantieweek in de Dolomieten maakte de zomer plaats voor de herfst. De 300 dagen zon per jaar waar de Dolomieten bekend om staan, waren nu gevuld met zware bewolking. Dat hoeft niet erg te zijn als je gaat wandelen in de bergen!

Na een snel maar stevig ontbijt reden we opnieuw naar de Seiser Alm Bahn om vervolgens met een van de eerste ritjes naar het Puflatsch Plateau te vertrekken, ons vertrekpunt voor de lange wandeling. Flarden van grote wolken dreven langs de enorme bergflank van het Schlernmassief.

De wandeling door de weide en het bos

Vanaf het boven station van de Seiser Alm Bahn volg je de NR. 10 naar rechts. Dit pad begint met een stukje verharde weg, en gaat al snel over in goed begaanbare wandelpaden dwars door de weilanden met koeien heen. Je wordt tijdens het glooiende bergwandelen begeleidt door het vrolijke geluid van de bellen en de contouren van de Schlern worden steeds scherper.

Na ongeveer een uur komen we bij een berghut aan, de Prosslinger Schwage. Helaas was de hut nog niet open toen wij passeerden maar we konden wel even naar het toilet. Tussen de bergweide die achter ons ligt, en het bergmassief voor ons zit nog een soort dal vol met bomen. Helemaal aan de overkant van dit toch wel forse bos zie je een steil slingerend bergpaadje de Schlern opgaan. Dat belooft veel goeds.

Tijdens de wandeling door het bos worden we gevangen door een wolk. De nevel koelt lekker af en ondertussen klimmen we flink door. Pas als we echt flink geklommen hebben en het bos achter ons laten, zien we hoe hoog we inmiddels zitten omdat de nevel openbreekt.

De wandelroute naar de bergtop: Monte Petz (2564m)

Het laatste uur van de wandelroute is het pad nog steeds erg goed vindbaar en begaanbaar, maar je maakt hier wel veel hoogtemeters. Het zijn vooral grote keien waar je op loopt, totdat je helemaal bovenaan de flank terecht bent gekomen die je vanaf het dal kunt zien. Vanaf daar steek je in 10 minuten door naar het midden van de Schlern en wandel je richting Rifugio Bolzano. Dit is een prachtige massieve berghut uit 1885 waar je kunt eten en slapen met een geweldig uitzicht. Met een beetje fantasie lijkt het op een klein Zweinstein. Overigens wordt dit rifugio in het dal al op de routes aangegeven dus verdwalen zit er niet in :)

Voordat we het Rifugio induiken voor een stevige berglunch wandelen we door naar de top van het Schlern massief, Monte Petz. Dat is nog 20 minuten vanaf de berghut en is een relatief eenvoudige klim. Door de aantrekkende regen en wolken was het uitzicht matig, maar de klim was zeker de moeite waard!

Terugwandelen naar de Seiser Alm

Als je in het gebied Seiser Alm verblijft krijg je gratis buskaartjes. Een goede optie was om aan de andere kant van de berg af te dalen naar het dorp Völs am Schlern, waar je eenvoudig de bus terug kunt nemen naar Seis am Schlern. Let op, je daalt dan wel 700 meter extra omdat je niet met een kabelbaan teruggaat.

Wij zijn zelf terug gewandeld naar de kabelbaan en hebben zo’n 6,5 uur over de hele wandeling gedaan. In totaal zijn we 1140 meter gestegen, dit komt omdat je vanaf de kabelbaan eerst nog een stuk afdaalt voor je gaat stijgen naar de top. Het verschil in hoogte tussen de kabelbaan en de top is namelijk 700 meter.

De wandelroute heeft eigenlijk alles in zich. Berghutten op de route, alpenweides, bos en de beklimming naar een top. Echt een aanrader, ook voor gezinnen met kinderen vanaf 13 jaar.

Wandelroutes | Praktische informatie

Routenummers 10, 1 & 5

Voor deze wandeling kun je het beste beginnen bovenaan de kabelbaan Seiser Alm Bahn. Vanaf daar neem je wandelroute 10. Boven het bos op de berg volg je route 1 in de richting van Rifugio Bolzano en vanaf daar vind je eenvoudig de top. Terug hebben we omgelopen met wandelroute 5 langs de Saltner Hütte. Afdalen aan de andere kant van de berg kan met wandelroute 3 of 1.

Voor deze bergwandelroute gebruikte wij de wandelkaart: Seiser Alm Kompass nr. 067