room

Seiser Alm Bahn: Via Sciliar, 39, 39040 Siusi BZ, Italië

alarm

Plateau Bullaccia | rondwandeling: 3.5 uur

star_rate

Makkelijk

Bergwandelen in de Dolomieten

Kennismaken met de Seiser Alm - Puflatsch Bullacia

De ‘Seiser Alm’ is de grootste bergweide van Europa en ligt midden in de Dolomieten. Nadat we bij de campingwinkel op camping ´Seiser Alm´ een wandelkaart van Kompass gekocht hadden (nr. 067, schaal 1:25000) voor het gebied, kwamen we in contact met de campingeigenaar. Vanaf de camping heb je een schitterend uitzicht op de puntige pieken van de berg ‘Schlern’, of ‘Monte Sciliar’. We vroegen om advies op de kaart over de beste wandelroute naar die machtige rotsachtige piek zo hoog boven ons. Echter, de campingeigenaar gaf ons als tip om eerst het plateau van Puflatsch te bewandelen. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de Schlern maar maak je veel minder hoogtemeters, een goede manier om lekker in te lopen dus.

Hoe kom je er? - De Seiser Alm Bahn

De bergwandeling op het plateau kun je op twee manieren bereiken vanuit ‘Seis am Schlern’, het dorp ter plaatse. Wandelend, of met de kabelbaan die toepasselijk de Seiser Alm Bahn heen. Wij kozen op deze eerste dag voor de tweede optie. Je kunt gratis parkeren bij deze kabelbaan. Let goed op dat je niet zomaar ergens parkeert. Als je verkeerd parkeert heb je een bon van €100 te pakken! Echter, de parkeerplaatsen spreken voor zich en het is bijna lastig verkeerd te parkeren.

Voor €18 koop je beneden een retourtje kabelbaan en na 20 minuten sta je boven. Let op: als je alleen een enkeltje naar boven koopt er er later toch achter komt dat je met de Bahn terug wilt dan betaal je boven extra, in plaats van 9 euro, 13 euro.

Je bergwandeling over het plateau start op 1844 meter en wordt goed bewegwijzerd met borden die route 14 aangeven.

Wandelen in de bergen naar de Arnikahütte

Aan het begin van de route is het even een flinke stijging maar zeer goed te doen. Daarna loop je grotendeels over een vlak pad met met af en toe een kleine klimt of daling. Het landschap is erg vriendelijke en zeker geschikt voor kinderen. Onderweg zijn wij prachtige paarden en klinkelende koeien tegengekomen. Een erg vriendelijk valleilandschap met veel gras, dit plateau. We zagen zelfs iemand met een scootmobiel door het gras crossen.

Na ongeveer een uur wandelen over een duidelijk aangegeven pad langs de rand van het plateau, kom je bij de Arnikahütte aan. In de Arnikahütte hebben we een ‘Apfelstrudel mit Zahne’ genomen (60% van de Italianen in Seiser Alm spreekt Duits als hoofdtaal).

Na de Apfelstrudel besloten we om wandeling nr. 14 uit te breiden met de nr. 24. Hierdoor loop je een rondje over het hele plateau. De andere optie is om vanaf de Arnikahütte ook oversteken en dus eigenlijk een short cut nemen over het plateau. Voor deze laatste route blijf je route nr. 14 volgen.

Echter, de rest van het plateau biedt nog schitterende uitzichten, meer koeien en hutten om een drankje te doen. Aangezien de wandeling zeer goed te doen is raden wij je zeker aan de route uit te breiden met nr. 24. Ook als je deze volgt kom je aan het einde weer uit

In totaal hebben wij er 3,5 uur over gedaan. Komoot geeft een beweegtijd aan die wat lager ligt, dit komt omdat we regelmatig even hebben genoten van het uitzicht op de Dolomieten en de aandacht van de toch wel schattige alpenkoeien. Kortom, een mooie makkelijke wandeling voor het hele gezin en een goede start van een weekje wandelen in de bergen!

Wandelroutes | Praktische informati

routenummers 14 & 24

Voor deze wandeling in de bergen kun je het beste beginnen bovenaan de kabelbaan Seiser Alm Bahn. Vanaf daar volg je wandelroute 14 over het Plateau. Als je het hele Plateau wilt bewandelen breid je de route uit met route 24. Vanaf de Puflatsch hut kun je het laatste stukje van de bergwandeling ook nummer 14a nemen, langs Tschötsch alm.

Wij gebruikten de Seiser Alm wandelkaart van Kompass, koop hem bij bol.com!